وقتی غذای کمکی شروع می شود، بسیار مهم است که مواد غذایی با چه بافتی به شیرخوار ارائه شود. یکی از نکاتی که در خوش غذا شدن شیرخوار تأثیر دارد، بافت غذای شیرخوار است. دو روش متفاوت وجود دارد. تغذیه به سبک سنتی میکس شده یا به روش blw . در روش قدیمی، توصیه می شد که غذا را به شکل میکس و آبکی به شیرخوار بدهیم، اما در این روش، شیرخوار جویدن و قورت دادن جسم جامد را یاد نمی گیرد.
حتی ممکن است این موضوع تا یک الی دو سالگی طول بکشد و باعث بدغذایی شیرخوار شود و مانع از شکل گیری استقلال شیرخوار شود. پس میکس کردن و آبکی کردن زیاد غذا و استفاده از میکسر صحیح نمی باشد.
مطالبی که در این مقاله میخوانید
روش BLW قوانین خاص خود را دارد و در آن روش، برشهای امن هر سن به والدین آموزش داده می شود. اما در روش های دیگر، ابتدا غذا باید حالت پوره غلیظ مثل بافت ماست را داشته باشد و هر چند روز یکبار به غلظت غذا اضافه شود و غذا کمتر از قبل له شود تا کم کم از حدود سن هشت ماهگی که شیرخوار به خوبی می نشنید، بتواند از غذاهای انگشتی استفاده کند.
غذاهای انگشتی باید نرم و با برش مناسب باشند تا شیرخوار آنها را در دست بگیرد و به سمت دهان ببرد و بخورد. چند مثال غذاهای انگشتی مثل : تکه های سیب زمینی کامل پخته شده و له شده در بین دو انگشت، هویج پخته، موز تکه ای له شده، تکه های انواع میوه ها، تکه های نان، ماکارونی پخته ای لوله ای، و …
شروع تغذیه تکمیلی به شکلهای مختلف می باشد، پزشکان مختلف، مدلهای متنوعی از تغذیه پیشنهاد می دهند که هیچ گاه نمی توان گفت یک روش بر دیگری ارجح است. انتخاب روش تغذیه تکمیلی، براساس میل و شرایط خانواده و همچنین شیرخوار می باشد.
اینکه یک پزشک با میوه شروع کند یا با گوشت یا با فرنی یا …. باعث ایجاد مشکل در تغذیه شیرخوار نخواهد شد و جای نگرانی نیست، هر مدل یک سری مزیت و یک سری معایب دارد، پس والدین نباید دچار عذاب وجدان شوند.
تغذیه تکمیلی از نظر استفاده زود هنگام از نظر بافت مواد غذایی به 3 دسته تقسیم می شود:
1) روش سنتی:
که در آن تغذیه با بافت پوره ای شروع می شود و والدین نقش بیشتری در تغذیه شیرخوار دارند.
۲) روش BLW :
که در این روش، تغذیه بیشتر با مواد غذایی بافت دار شروع می شود و شیرخوار در تغذیه مستقل است. که البته شیرخوار باید شرایط لازم برای این روش را داشته باشد و والدین حتماً دوره های احیای نوزاد و پیشگیری از خفگی نوزاد را گذرانده باشند.
۳) روش ترکیبی :
این روش، ترکیبی از دو روش قبل است که خیلی از پزشکان در ایران از این روش استفاده می کنند. شاید بیشتر به خاطر ترس والدین از مصرف بافت جامد و نا آگاهی آنها در مورد احیای شیرخوار میباشد.
هر سه روش، روشهای مناسبی هستند و خانواده و پزشک بر اساس شرایط خانواده و شیرخوار یکی از این روشها را انتخاب می کنند.
شیرخوار باید در غذا خوردن فعال باشد، فعال بودن و شریک کردن شیرخوار در غذا خوردن باعث علاقه ی زیاد او به غذا خوردن می شود.
۱- شیرخوار باید با غذا بازی کند، غذا را لمس کند، پرت کند و به دهان ببرد.
2- به شیرخوار خود قاشق بدهید تا با قاشق تمرین کنند.
3- اجازه دهید که شیرخوار با دست غذا بخورد. با دست غذا خوردن از پله های اول تمرین تغذیه است.
4- شیرخوار باید غذا را به دهان ببرد، تف کند و حتی همان غذا را مجدد بخورد. شیرخوار با تمرین کم کم می تواند متوجه شود که لقمه غذا را چگونه بجود و کجای دهان قرار دهد تا بتواند آن را ببلعد.
5- یکی از اهداف شروع تغذیه کمکی، مخصوصاً زیر یکسالگی آماده شدن شیرخوار برای تغذیه مستقل بعد از ده ماهگی الی یکسالگی است.
6- جویدن، قورت دادن، به دهان بردن جزئی از روند تکامل شیرخوار هستند که با شروع غذای کمکی، پرورش داده می شوند.
اغلب والدین فکر می کنند که هدف از شروع غذای کمکی فقط وزن دهی به شیرخوار و سیر کردن شیرخوار است. در صورتی که در طی شروع غذای کمکی، اهداف بسیاری را تأمین می کنیم. مخصوصاً در ماههای اول شروع غذای کمکی، هنور هم طبق اصول تغذیه نوزاد از بدو تولد ، عامل اصلی وزن دهی به شیرخوار، شیر مادر میباشد. پس حجم خوردن غذا چندان مهم نیست و نباید به زور به شیرخوار غذا داد و باید بستر لازم برای رسیدن به سایر اهداف را تأمین کرد.
یکی از چالش های والدین، شروع غذای کمکی است. بعضی از والدین تمایل دارند که از یک دستور و رسم خاص که توسط پزشک اطفال به آنها معرفی می شود پیروی کنند و بعضی از والدین تمایل دارند که با استفاده از انواع کتابها یا تجربیات دیگران این کار را انجام دهند.
آکادمی اطفال آمریکا می گوید که برای اکثر شیرخواران سالم، لازم به رعایت قاعده و دستور ثابت و قطعی برای شروع غذای کمکی نمی باشد. از حدود شش ماهگی غذای کمکی شروع می شود و از ۷ الی 8 ماهگی شیرخوار باید انواع متنوعی از دسته های غذایی از جمله غلات، جو، گندم و …، گوشت یا سایر پروتئینها، میوه و سبزیجات، ماست، پنیر و حبوبات را مصرف کند.
اگر شیرخوار شما از غلات استفاده می کند، حتماً باید ترکیبی از غلات را استفاده کند. مانند جو دوسر، گندم، برنج، جو و…. اگر تنها از برنج استفاده شود. ریسک مسمومیت با آرسنیک بالا خواهد رفت. (رفرنس AAP)
در فرهنگ تغذیه ای کشورهای آسیای جنوب شرقی با توجه به اینکه کاشت و برداشت برنج زیاد است، مصرف برنج از جایگاه ویژه ای برخوردار است، اما با توجه به آنکه سموم آرسنیک جذب قسمت برنج سفید می شود، برای شیرخواران که جثه ی کوچکی دارند، می تواند خطرناک باشد، پس بهتر است ترکیبی از غلات برای شیرخوار استفاده شود، برای مثال ترکیبی از فرنی، حریره بادام، حلیم جو، حلیم گندم، اوتمیل و …
بهتر است که غذاها را به صورت تک تک به شیر خوار معرفی کنید تا اگر شیرخوار به آن ماده آلرژی داشت یا مشکلی پیش آمد، بدانیم به کدام ماده بوده است.
CDC (مرکز کنترل بیماری های واگیردار) توصیه می کند که بین شروع مواد جدید ۳ تا ۵ روز فاصله باشد و بعد از آنکه مواد غذایی عادی را معرفی کردید به سراغ (مواد غذایی مستعد حساسیت) بروید. این مواد شامل محصولات شیرگاو، تخم مرغ، ماهی، میگو، بادام زمینی، آجیل، گندم، سویا و کنجد هستند.
تمام این مواد باید زیر یک سالگی برای شیرخوار شروع شوند و ترجیحاً تا قبل از ده ماهگی این مواد تست شده باشند. (مگر در شیرخواران با تشخیص آلرژی به پروتئین گاوی یا …) در صورتی که شیرخوار شما به تخم مرغ آلرژی دارد یا اگزمای شدید دارد، با بهترین دکتر تغذیه کودکان اصفهان مشورت کنید.
بعضی از کتب می گویند موادی که بالقوه حساسیت زایی کمتری دارند را می توان به صورت روزانه به شیرخوار معرفی کرد مثل سیب زمینی، هویج، گشنیز، جعفری، کدو که شانس عدم تحمل در آنها بسیار کم است.
هر چه زودتر مواد غذایی در سن زیر یک سال به شیرخوار معرفی شود، تمایل او به خوردن همه مواد بیشتر می شود، اما نادر موادی هستند که نباید زیر یکسال مصرف شوند، از جمله:
هرگاه ماده غذایی جدیدی را تست می کنیم، باید مراقب علایم واکنشی باشیم و به پزشک خود اطلاع دهیم. این علایم عبارتند از :
1) بی قراری زیاد یا بد خوابی هنگام خواب کودک
2) نفخ و دل درد
۳) بروز اسهال (افزایش دفعات یا شل شدن بافت مدفوع)
4) وجود خون در مدفوع
5) استفراغهای مکرر
۶) بروز راش یا کهیر به صورت همه گیر (اگر فقط چند راش کنار دهان باشد، معمولاً مشکلی ایجاد نمی کند)
۷) بروز اگزمای شدید (موارد اگزمای خفیف و متوسط ربطی به آلرژی به مواد غذایی ندارند)
۸) افزایش علایم ریفلاکس شیرخوار
در آخر
برای شروع غذای کمکی والدین باید بدانند که چگونه مواد را شروع کنند و چگونه تست آلرژی انجام دهند. چه موادی را زیر یکسال بدهند و چه موادی ممنوع است با آگاهی از این مسائل مشکلات تغذیه ای شیرخواران و نگرانی های والدین بسیار کمتر می شود.
سوالات شایع
شروع غدای تکمیلی با هر ماده ای می تواند باشد و فرنی هم مجاز است ولی مصرف زیاد برنج در شیرخواران می تواند باعث مسمومیت با آرسنیک شود، پس حتماً سریعاً مصرف جو، جو دو سر و گندم را هم علاوه بر برنج شروع کنید.
با عضویت در خبرنامه از دوره های جدید و تخفیفات ویژه مطلع شوید.
من دکتر ندا حکیمیان ، پزشک کودکان و در عین حال یک مادر هستم. مشتاق هستم که با تکیه بر رفرنسهای علمی و تجارب مادرانه خودم ، اگاهی والدین عزیز را در مورد چالشهای شیرخواران و کودکان افزایش بدهم و در این راه در کنار شما باشم
ساخته شده با
برای مادران و کودکان عزیز
Search engine optimization (SEO) services help you to rank your website higher in the search results of Google and other search engines.
Digital branding means creating a strong and distinctive brand in the digital space for a company or a specific product. This process involves using digital methods and strategies to build and strengthen the brand.
Website design for companies and businesses can help you have a stronger online presence and attract more customers. Contact us for more information.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ