رژیم غذایی بعد از سکته مغزی

رژیم غذایی بعد از سکته مغزی

دکتر مجید کیهانی فرد
دکتر مجید کیهانی فرد تهران
کد عضویت: شماره سیستم: 79103
رژیم غذایی بعد از سکته ======================================== افرادی که سکته مغزی می کنند چه سکته مغزی شدید و چه خفیف باید رژیم غذایی خود را تغییر دهند...چون با وجود شرایط بد ممکن است دوباره دچار همین مشکل شوند.. عود سکته را در آنها کاهش می دهد و همچنین به بهبود بیماری آنها کمک می کند... علاوه بر این، بسیاری از بیماران یا همراهانشان در اولین فرصت ممکن از پزشک می پرسند و ما این همه ناراحتی را احساس می کنیم... در این مقاله در مورد رژیم غذایی بعد از سکته صحبت کنید... لطفا این مقاله مهم کلینیک مغز و اعصاب را برای کسانی که به آن نیاز دارند یا در این شرایط هستند به اشتراک بگذارید.. به طور کلی به عنوان فردی که سکته کرده است باید رژیم غذایی خود را به گونه ای انتخاب کند که به کاهش کلسترول و فشار خون کمک کند. این امر از تجمع مجدد چربی، لخته شدن خون و مهاجرت آن به مناطق حساس مانند سکته مغزی جلوگیری می کند. بعد از سکته مغزی ممکن است جذب مواد مغذی برای بدن دشوارتر شود و به همین دلیل خوردن غذای سالم بسیار مهم است. این به بهبود سلامت بیمار کمک می کند و همچنین احتمال سکته مغزی دیگر را کاهش می دهد. در مغز پروتئینی به نام فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز وجود دارد که توسط ژنی به نام BDNF بیان می شود. باشد.. همانطور که می دانید، در یک بیمار سکته مغزی، با از بین رفتن سلول های عصبی مغز، ارتباط بین مغز و سایر قسمت ها مختل می شود و مثلاً بیمار توانایی تکلم را از دست می دهد. به همین دلیل، پزشک بیمار را برای توانبخشی یا گفتار درمانی می فرستد تا با تقویت سیستم عصبی مغز، به رهایی از علائم کمک کند.. https://daneshyari.com/isipedia.. بهترین نوع غذاها در رژیم غذایی بیماران سکته مغزی آنهایی هستند که به تقویت این پروتئین و بیان آن کمک می کنند... در گذشته دانشمندان تصور می کردند که پلاستیسیته عصبی فقط در دوران کودکی اتفاق می افتد... اما اخیراً به این نکته مهم پی برده اند که نروپلاستیسیته یا همان انعطاف پذیری عصبی در بزرگسالی نیز انجام می شود و همین امر به ایجاد تغییر در حالت و تکرار یک سری رفتار مغز کمک می کند. و همچنین رعایت رژیم غذایی صحیح.. lang="fa">عصب پلاستیسیته ایجاد می کند. ### ما فهرستی از غذاها و میوه های مفید برای سکته را در این عنوان قرار داده ایم #### سالمون و ساردین: اسید چرب امگا 3 و مکمل EPA (اسید ایکوزاپنتانوئیک) از جمله عواملی هستند که به حفظ سطح BDNF در بدن کمک می‌کنند... مقدار زیادی از این فاکتور غذایی در ماهی‌هایی مانند سالمون و سالمون وجود دارد. گردو و سویا را همراه با ماهی آزاد و قزل آلا، خاویار و شاه‌ماهی، برخی از کنسروهای خال مخالی و ساردین بیماران را شامل می‌شود. گردو، خاویار، اسفناج یا هسته خرما.. #### دانه کتان: بذر کتان عامل بسیار مهمی در رژیم غذایی بیماران سکته مغزی ... فاکتور ALA (Alpha-Linolenic Acid); با توجه به تحقیقات انجام شده توسط دانشمندان، فاکتور آلفا لینولنیک اسید یا ALA یکی از مواردی است که می تواند به افزایش BDNF کمک کند... این امر به ویژه در بیمارانی که در معرض خطر سکته مغزی هستند و در معرض خطر بالایی هستند بسیار مهم است... در دانه کتان مقدار خوبی از این عامل وجود دارد... این نکته را در نظر بگیرید که ALA فقط از طریق رژیم غذایی به بدن می رسد و بدن نمی تواند آن را یکی از عوامل #چربی #آلا بسازد. بادام زمینی و آجیل: استفاده از مغز و آجیل در بیمارانی که در معرض خطر ابتلا به بیماری هایی مانند آلزایمر و زوال شناختی (بیماری های مزمن و روانی که باعث اختلال در شناخت و حافظه و... می شود) بسیار مفید است. آجیل سرشار از ویتامین E است.. ویتامین E دارای خواص آنتی اکسیدانی است که از سلول ها در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند. بنابراین برای کاهش روند بیماری هایی مانند آلزایمر یا سکته مغزی استفاده می شود.. از پیری و تخریب زودرس جلوگیری می کند... #### آووکادو: قسمت هایی از مغز وظیفه پردازش را بر عهده دارند... این قسمت ها به اسید اولئیک وابسته هستند... به همین دلیل لازم است اسید اولئیک را در رژیم غذایی خود بگنجانید مخصوصاً زمانی که قسمت های پردازش کننده مغز دچار مشکل می شوند... آووکادو علاوه بر اسید اولئیک دارای آنتی اکسیدان هایی برای محافظت از مغز است... بنابراین آووکادو یکی از میوه هایی است که برای سکته مغزی مفید است... ##Egg#: در تحقیق منتشر شده در مجله کالج آمریکایی تغذیه، تخم مرغ یک غذای مفید برای بیماران سکته مغزی است. تخم مرغ می تواند خطر سکته مجدد را تا 12 درصد کاهش دهد. صبحانه برای بیماران سکته مغزی با تخم مرغ آب پز می تواند یک وعده غذایی بسیار مفید برای بیماران مبتلا به اختلال بلع باشد. روغن زیتون: روغن زیتون حاوی پروتئینی به نام آپولیپوپروتئین است که هدایت چربی در خون را تسریع می کند.. این ماده خطر سکته قلبی را تا حد زیادی کاهش می دهد... بنابراین روغن زیتون سس مناسبی برای سالاد بیماران سکته مغزی است... یا می توانید از آن برای صبحانه بیماران سکته مغزی استفاده کنید (البته به عنوان سس یا به عنوان افزودنی به غذا).. خاویار: حاوی مقادیر زیادی فیبر و اسیدهای آمینه است که برای ساختن پروتئین کامل استفاده می شود. بدن ما نمی تواند پروتئین کامل بسازد، اما برای ترمیم و ساخت سلول ضروری است. این ماده غذایی شبیه برنج است و در هایپرمارکت های معتبر می توانید آن را پیدا کنید. در غذای بیمار ... به همین ترتیب، بیمارانی که با دیسفاژی و مشکلات بلع مواجه هستند نیز از ماست یونانی به دلیل نرمی آن استفاده می کنند.. یکی از منابع غنی از پتاسیم، آهن و پروتئین حبوبات است.. لوبیا، عدس، نخود به خصوص لوبیا منبع غنی منیزیم هستند که به سیستم عصبی کمک زیادی می کند.. بنابراین آن را در رژیم غذایی بیماران سکته مغزی بگنجانید.. میوه ها سرشار از اکسیدان و فلاونوئیدها هستند... فلاونوئیدها به کاهش فشار خون کمک می کنند. کلسترول یا برای پیشگیری از سکته مفید هستند. یکی از میوه های سرشار از فلاونوئیدهای خاص است که به انعطاف پذیری اعصاب و BDNF کمک می کند... به همین دلیل آن را یکی از میوه های مفید برای بیماران سکته مغزی و یا بیمارانی که در معرض آن قرار دارند.. #### انار: یکی از میوه هایی که آنتی اکسیدان های زیادی دارد و از شما در برابر رادیکال های آزاد مراقبت می کند.. در عین حال این میوه سیستم ایمنی بدن شما را نیز تقویت می کند... #### ترکیبات: مرکبات علاوه بر ویتامین C حاوی فلاونوئیدهایی هستند که از سلول‌های مغز محافظت می‌کنند، رگ‌های خونی را تقویت می‌کنند و التهاب را کاهش می‌دهند. در عین حال دیواره رگ‌های خونی شما را کمی نرم‌تر می‌کند که به کاهش فشار خون کمک می‌کند. فلاونوئیدها.. #### سیب: میوه ای عالی... به قول یک ضرب المثل خارجی خوردن یک سیب در روز شما را از پزشک دور می کند... سیب علاوه بر آنتی اکسیدان حاوی پکتین نوعی فیبر است که به کاهش کلسترول کمک می کند... نتیجه کاهش کلسترول کاهش تجمع چربی و عدم تشکیل پلاک است. اعصاب ... گوجه فرنگی نیز میوه ای برای جوانان است و می توانید از آن در انواع غذاها یا سالاد استفاده کنید.. #### هدف شماره 1، کاهش چربی اشباع شده - مقدار چربی اشباع شده در غذای شما باید به عددی بین 8 تا 10 درصد از کل رژیم غذایی تغییر کند.. برای رسیدن به این هدف باید - از خوردن شیر کامل بپرهیزید و آن را با نوشیدنی های دیگر جایگزین کنید... - از خوردن گوشت پرچرب خودداری کنید و به جای آن از گوشت و ماهی کم چرب استفاده کنید.. - مرغ یا بوقلمون را اگر پوست دارند نخورید. #### هدف شماره 2، کاهش کلی چربی - می توانید **رژیم غذایی بعد از سکته** را طوری تنظیم کنید که کمتر از 30 درصد کالری روزانه خود را از چربی ها دریافت کنید... - از روش جدیدی برای طبخ غذا استفاده کنید، به عنوان مثال استفاده از بخارپز یا کبابی به جای سرخ کردن.. - استفاده از سس سالاد کم چرب یا بدون چربی - از افزودن چربی های اضافی مانند کره یا خامه به غذا خودداری کنید - از مارگارین (کره گیاهی) کم استفاده کنید #### هدف شماره 3، کاهش کلسترول - مصرف کلسترول را به کمتر از 300 میلی گرم در روز کاهش دهید - مصرف گوشت و لبنیات پرچرب را متوقف کنید - استفاده از غلات کامل، میوه ها و سبزیجات - از خوردن زرده تخم مرغ و جگر خودداری کنید.. #### هدف شماره 4، کاهش مصرف نمک فشار خون ارتباط مستقیمی با سکته دارد. یکی از راه های کاهش خطر سکته، کاهش مصرف نمک است.. می توانید از آب پرتقال یا ادویه های طعم دهنده برای طعم دادن به غذا استفاده کنید.. هر روز این پنج گروه را در **رژیم غذایی بعد از سکته مغزی** بیمار در نظر بگیرید. - سبزی، استفاده از سبزی با هر رنگ و مدلی، لوبیا و حبوبات - میوه ها - غذاهای تهیه شده از غلات مانند نان، ماکارونی، رشته فرنگی، برنج، رشته فرنگی و جو - گوشت کم چرب گوسفند یا مرغ و ماهی، آجیل، لوبیا و دانه ها - شیر، ماست و پنیر بسیار کم چرب #### مشکلات **رژیم غذایی بعد از سکته** زمانی که بیمار در دوره درمان سکته مغزی و در واقع دوران نقاهت است ممکن است با مشکلات زیادی هنگام غذا خوردن توجیه شود.. - مثلاً مشکلات بلع یا به اصطلاح دیسفاژی - ضعف روحیه - مشکلات حافظه و تفکر که ممکن است باعث فراموشی بیمار از خوردن و نوشیدن شود - مشکلاتی مانند ضعف اندام ها و دست ها که باعث می شود بیمار نتواند غذای خود را بخورد - از دست دادن اشتها - خستگی که مانع از غذا خوردن می شود اینها مواردی است که باعث می شود بیمار اشتها برای خوردن غذا نداشته باشد یا نتواند آن را انجام دهد.. برای حل این مشکلات می توانید از ایده های زیر استفاده کنید.. - هنگام خوردن غذا انرژی دارید. - از میوه های شسته و آماده ای که تهیه کرده اید در بسته بندی مناسب استفاده کنید، میوه ها و سبزیجات را بشویید، آماده کنید و در یخچال بگذارید و زمانی که می خواهید یک غذای سالم و سریع داشته باشید از این بسته ها استفاده کنید... - از غذاهای نرم مانند سوپ و سیب زمینی نرم شده استفاده کنید.. - ممکن است برای مدتی نیاز به استفاده از غذاهای با غلظت و غلظت متفاوت داشته باشید. **با کمی تلاش و کمک حرفه ای و رعایت رژیم غذایی پس از سکته، به زودی دوباره از خوردن لذت خواهید برد.** #### برای افزایش سرعت بهبودی در بیماران سکته مغزی چه کنیم؟ اما برای کمک بیشتر به بیماران سکته مغزی می توانید از متخصص تغذیه استفاده کنید، ممکن است نیاز به استفاده از مکمل های غذایی خاص یا رژیم غذایی خاصی داشته باشید، به هر حال پیگیری و درمان این بیماران نیازمند صبر و حوصله و کمک اطرافیان است تا بتوانند انرژی از دست رفته خود را بازیابند. این عزیزان، که خواندن آن را به شما توصیه می کنم...

مقالات دیگر از دکتر مجید کیهانی فرد